Blog

Blog 4 | De De fenomenale Toyata Prius Hybride Magische Lesauto

De eerste keer dat ik de Toyota Prius van Autorijschool Storm binnenstapte, voelde ik me een beetje zoals Harry Potter die een magische kampeertent betreedt tijdens het Wereldkampioenschap Zwerkbal. Voor de niet Harry Potter-nerds: die tent ziet er aan de buitenkant normaal en bescheiden uit, maar zodra je een stap door de opening zet, kom je terecht in een heel grote ruimte met verschillende royale vertrekken. Zo werkt het ook een beetje met de automaat lesauto's van Autorijschool Storm. Eenmaal ingestapt voel je je de kapitein van een high tech ruimteschip. De eindbaas van je eigen universum.

Nu schuilt er natuurlijk geen volledig driekamerappartement binnenin die blitse Toyota, maar feit is wel dat er aan de binnenkant verrassend veel ruimte is gecreëerd. Zoveel ruimte dat ik meestal eerst de stoel drie kilometer naar voren en omhoog moest verstellen om daadwerkelijk bij de pedalen te kunnen, maar soit, dat is eigenlijk gewoon een luxeprobleem. Voor mensen met lange benen zal de auto ongetwijfeld aanvoelen als de hemel.

Het juist instellen van de stoel is trouwens nog best een kunst, maar gelukkig kreeg ik tijdens de eerste lessen goed uitgelegd wat de richtpunten zijn voor een comfortabele en efficiënte houding tijdens het rijden. Ook hebben we in het begin de nodige aandacht besteed aan het dashboard en de controlelampjes. Dat was nodig, want in principe had ik alleen een donkerbruin vermoeden waar het stuur zich bevond en mogelijk ook de toeter. Verder had ik me nooit erg verdiept in alle lampjes en foefjes die zich in vrijwel iedere auto bevinden. Daarom was het fijn dat Jelmer mij wees op het bestaan van een prachtig document waarop je alle knopjes en hendels van de verschillende lesauto's kunt terugvinden. Je vindt het pdfje in je eigen leerlingaccount waarin ook je vorderingen worden bijgehouden. Check dat uit, heel erg handig!

(Geloof mij: zodra je een paar keer de ruitenwissers heb aangezet terwijl je alleen maar richting aan wilde geven of de auto per ongeluk achteruit hebt laten rijden terwijl je toch echt vooruit moest, voel je je best een knopjeskneus – zodra dat glorieuze moment is aangebroken, wil je opeens echt wel graag even een pdfje in je hoofd stampen)

Doordat de auto's bij Autorijschool Storm heel modern zijn en van alle gemakken voorzien, leer je niet alleen autorijden, maar raak je ook bekend met de nieuwste technologieën. Jelmer stoomt je klaar voor de toekomst, eigenlijk. Zo kun je in de Toyata Prius middels zogeheten augmented reality altijd zien hoe hard je rijdt. De snelheid verschijnt – heel handig – op de voorruit, zodat je je ogen zoveel mogelijk op de weg kunt houden in plaats van op het dashboard. Rijd je met de navigatie aan? Hupsakee, de projectie op de voorruit geeft met pijltjes aan welke kant je op moet. Knappe jongen of meid die dan nog de weg kwijtraakt. Ik ben zo'n knappe meid, overigens, maar de pijltjes passen zich razendsnel aan, waardoor je ook zonder richtingsgevoel op een zeker moment heus op je eindbestemming terechtkomt. 

Tot slot kun je in zo'n blitse, moderne auto natuurlijk heel goed leren rijden met cruise control. De auto houdt niet alleen een constante snelheid aan in deze modus, maar remt ook automatisch af wanneer je te dicht bij het voertuig voor je dreigt te komen. Dat voelt eerst even gek, maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent, is het een verademing. Ik zeg: Harry Potter, eat your heart out met je bezemsteeltje.

- - - 

In de volgende blog: autorijden voor eeuwige fietsers. Kijktechniek, vertepunt en spiegels leren vertrouwen.